1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Community Tips & Tricks

Discussion in 'Getting Started' started by DTG Natster, Aug 11, 2021.

  1. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    Really? Which service/scenario? You always start in your cab with services, and do normally start in your cab with most scenarios although the occasional one starts outside the cab but nearby. If you can tell me what the service is I'll give it a crack. If its like that it should be reported by a Service Desk ticket.

    Paul
     
  2. meridian#2659

    meridian#2659 Active Member

    Joined:
    Jul 20, 2021
    Messages:
    156
    Likes Received:
    201
    Bakerloo Route Learning video:

    For anybody has difficulties with speeds or wants to learn a "no Hud experience", i can recommend following videos on youtube. They are used to train real drivers.



    Following tutorials you can find in the channel.

    1. Elephant & Castle to Harrow & Wealdstone full lenght in 4 parts - incl. Explanation.

    2. Harrow & Wealdstone to Elephant Castle full route incl. explanations.

    3. Elephant Castle Shunting movements
    4. London Road Depot movements
    5. Lamberth North shunting movement
    6. Piccadilly circus and paddington crossover movement
    7. Queens Park shunting and shed movement
    8. Willesden junction shunting movements
    9. Stonebridge Park Depot shunting movement
    10. Harrow & Wealdstone movement procedures

    This helped me a lot to create my own speed chart. I can even hold timetables now. And with "No HUD", its just the ultimate experience.

    Good luck
     
    • Like Like x 5
    • Helpful Helpful x 1
  3. dudleybrooke

    dudleybrooke New Member

    Joined:
    Sep 17, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    10
    The route is in the BR363 DBB on the timetable menu, starts at 09:16. It consistently starts in the same place. I have tried a couple of other timed journeys and they seem to be fine, all commencing in the cab.
     
  4. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    Confirmed, on this service I spawn at Radebeul West. This is a bug.

    [​IMG]
     
    • Like Like x 2
  5. dudleybrooke

    dudleybrooke New Member

    Joined:
    Sep 17, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    10
    Thanks for confirming that, I am a newbie at TSW (old hand at Train Sim Classic) really, and didn't know if it was me or what. I signed up to your Youtube channel, it's very good - I have to confess I almost enjoy watching other players as much as playing myself. Anyway, I recommend it to others here.
     
    • Like Like x 1
    • Helpful Helpful x 1
  6. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    Thanks for subscribing :). Watching others is surprisingly cathartic although sometimes you feel like throwing things at the screen lol!! I had this particular issue happen to me live on stream today and another variant where I spawned next to my train just as an AI player drove it away. Well, I'm only assuming it was my train - it was what I picked from service mode!
     
  7. james64

    james64 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    329
    Likes Received:
    687
    How do you enable selected speed on the TGV? I've been trying to find out how to activate it and I'm still clueless. I've found the dial but turning it doesn't seem to do anything.

    On a related note, are you able to drive with AFB on the 766.2 on Riesa Dresden? I can't find any sort of switch to enable it.
     
  8. MYG92

    MYG92 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2019
    Messages:
    985
    Likes Received:
    1,753
    There’s no AFB for the control cars but on the locomotives yes and for the TGV to enabled the selected speed it’s the selector on the right of the combined power throttle:

    05CE158F-4FBA-4600-8918-4EA33F5F7DDD.jpeg
     
    • Helpful Helpful x 1
  9. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    For the 766.2 there is no AFB - in the cab, the blanking plate is where the AFB lever would be if it had it.
    upload_2021-9-13_17-44-47.png
     
    • Helpful Helpful x 1
  10. LWDAdnane

    LWDAdnane Active Member

    Joined:
    Mar 10, 2021
    Messages:
    134
    Likes Received:
    116
    I've made a little guide for mod installations;

     
  11. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    Nice video LWDAdnane but why don't you use TSW2 Mod Manager - makes everything so much easier! If you're curious watch this and you'll see how it works :)

     
  12. LWDAdnane

    LWDAdnane Active Member

    Joined:
    Mar 10, 2021
    Messages:
    134
    Likes Received:
    116
    Thank you Paul, I used to use it in its early days, and had a few issues with it, so since then I've always done it this way. You can't really go wrong with this method, although admittedly it is a touch more complicated than using the mod manager tool.
     
    • Like Like x 1
  13. Rudolf

    Rudolf Well-Known Member

    Joined:
    Dec 9, 2016
    Messages:
    1,493
    Likes Received:
    1,909
    • Helpful Helpful x 1
  14. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    Its a touch better these days but you're right that moving the files around will also work.
     
    • Like Like x 1
  15. antwerpcentral

    antwerpcentral Well-Known Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    290
    Likes Received:
    270
    Does anyone have a good guide to how the DLC is interwoven? I've seen a spreadsheet about it but couldn't make ant sense out of it. I understand that there are Route and Locomotive DLC. But I understand that with the upcoming DLC there will be trains from other DLC in it if you own that DLC. I think I even bought a DLC route HRR that has trains in the Rush hour Dresden route?
     
    • Like Like x 1
  16. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    I think I have seen something like that posted here someplace but I've not had any luck finding it.
     
  17. JustWentSouth

    JustWentSouth Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2019
    Messages:
    470
    Likes Received:
    982
    I am not sure I’d this is what you are after, but there are two spreadsheets about how German routes and DLCs combine. One is from Rudolf :

    https://drive.google.com/file/d/1ZEvHQMhiPoWxttGSty197sJxNqjp4H-C/view

    This is not yet updated for the Dresden Rush Hour route. It is from his excellent set of TSW2 resources compiled here:

    https://www.hollandhiking.nl/trainsimulator/2-uncategorised/3-trainsim-world-downloads

    The other is from breblimator who also provides excellent TSW2 resources for us. It includes the synergies on the Dresden route as well as future DLC on the roadmap:

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1W5-ueaP4-UmdhZMKpdH0yTADmY4gNyMw_dRNi86G57o/edit?usp=sharing
     
    Last edited: Sep 21, 2021
    • Like Like x 2
    • Helpful Helpful x 1
  18. antwerpcentral

    antwerpcentral Well-Known Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    290
    Likes Received:
    270
    Yup that is what I'm looking for but made for noobs. I get headaches when I see spreadsheets. I'll have another look at the hollandthinking link. This game is harder to learn than I thought. Now that have the train driving basics, I need to learn to make sense out of the communities way of thinking. Train enthousiasts are a different breed it seems :)
     
    • Like Like x 3
  19. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    A different breed. That's for sure. I'm planning out a set of short tutorials designed on understanding trains and managing them for non train people. There's a bit of work to do but they're coming :).
     
    • Like Like x 2
  20. breamberg

    breamberg New Member

    Joined:
    Oct 3, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi to all!
    Please advise which Steam edition to buy: Collector’s (Eastcoast, Rhein-Ruhr & Peninsula) or Rush Hour (Boston, Dresden, Brighton)?
     
  21. mldaureol2

    mldaureol2 Active Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    86
    Likes Received:
    118

    Hi welcome to the forums.
    The rush hour edition has the better quality routes in my opinion, also the original steam edition is usually on sale every few weeks.
    It also depends on your interests in railways ie passenger/freight/USA/Europe.
    Mike.
     
  22. breamberg

    breamberg New Member

    Joined:
    Oct 3, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Thanks a lot!
    First interest is British freight, but wish to try everything.
    Looks like I’ll take a Collector’s edition with additional Rush Hour season pass - it’s cheaper than buying routes separately)
     
  23. JealousSheep768

    JealousSheep768 Active Member

    Joined:
    Aug 6, 2021
    Messages:
    151
    Likes Received:
    196
    I would also recommend buying tsw2020 for 4 extra routes
     
    • Like Like x 1
  24. solicitr

    solicitr Well-Known Member

    Joined:
    Jun 20, 2020
    Messages:
    4,753
    Likes Received:
    6,817
    If you are really into British freight, then the DLC to get - eventually - are Tees Valley Line, and Northern Trans-Pennine with the Heavy Freight Pack. Unfortunately all the extant modern UK routes are very passenger-centric, with a few freight services (always the 66!) tacked on.
     
    Last edited: Oct 5, 2021
    • Like Like x 2
  25. tcmikaelsouza

    tcmikaelsouza Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2021
    Messages:
    199
    Likes Received:
    118
    Hello Friends, can someone tell me the meaning of all the colors contained in the Route Map, some I assume, others I don't know:

    Red: Line / Path
    Blue: Path to be covered;
    Light Blue: Season;
    Purple:
    Orange:
     
  26. breamberg

    breamberg New Member

    Joined:
    Oct 3, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Thank You very much, good idea!


    Thanks a lot, I’ll definitely look at these.
     
  27. antwerpcentral

    antwerpcentral Well-Known Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    290
    Likes Received:
    270
    When I overshoot a station, pass a green light and get into reverse to the platform the light will have turned red. I understand that this is because the safety thinks a train has passed. When contacting the signaller I get a notification that my train has gone of path. I always presume that I will need to restart the game but is this correct or will the light eventually turn green?
     
  28. Anthony Pecoraro

    Anthony Pecoraro Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    3,181
    Likes Received:
    3,814
    No, you will have to restart.
     
    • Helpful Helpful x 1
  29. LastTrainToClarksville

    LastTrainToClarksville Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2017
    Messages:
    1,942
    Likes Received:
    1,707
    I just have to note that TSW manuals are not really "shelfware" (which is, however, an interesting term) for those who, like myself, have two monitors. I use the second one to display manuals and maintain icons for them on it. What can and should be considered "shelfware" or, perhaps "binderware" are the ptintable documents you also mention. I tried something similar long ago, but they kept sinking to the bottom of my piling system.
     
  30. paul.pavlinovich

    paul.pavlinovich Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2020
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    1,410
    The answer is - it depends, if the signal is between you and the station before you reverse its game over man... But if the signal faces you when you've gone back to the station then sometimes as Anthony Pecoraro mentioned it will stay red forever, but often I find the signal clears when I pass back through it. Its worth noting you only need to put one door into the stopping zone to meet the station stop objective. This is totally unprototypical but it works and as long as your lead car doesn't pass the signal to do it then you'll be fine you can just drive on after loading.

    LastTrainToClarksville I have two monitors as well, but my second one is usually running OBS, my stream, my stream notes and GoXLR and Elgato software and when I feel like it SmoothTrack for the head tracking so it is a little full for a manual, but hey each to their own. Make sure you respond (if you don't already) that you prefer manuals in the game survey.

    Paul
     
  31. antwerpcentral

    antwerpcentral Well-Known Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    290
    Likes Received:
    270
    Why don't they just end the mission when your train goes off path like when you cross a red light?
     
    • Like Like x 1
  32. mancunian#7861

    mancunian#7861 Active Member

    Joined:
    Apr 9, 2021
    Messages:
    233
    Likes Received:
    108
    A very good question! Like when I got 'stuck' at a red light the other day between Gatwick Airport and Brighton! :)
     
  33. Anthony Pecoraro

    Anthony Pecoraro Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    3,181
    Likes Received:
    3,814
    It does.
     
  34. antwerpcentral

    antwerpcentral Well-Known Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    290
    Likes Received:
    270
    here it does only do that when you cross a red light. Pretty sure of that because the first time I played this game I remember I waited like forever for the light to go back to green. And every time I overshoot a station at a light I have to restart it myself. No game over or mission failed ever appeared.
     

Share This Page