Train Simulator 2021 Core Update - 2nd March 2021

Discussion in 'Announcements' started by DTG Jamie, Mar 2, 2021.

  1. atomicdanny

    atomicdanny Member

    Joined:
    Mar 14, 2017
    Messages:
    98
    Likes Received:
    85
    When you make the zip file, in the heading, change .zip to .ap (but change the archive format first)
     

    Attached Files:

  2. 749006

    749006 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 10, 2016
    Messages:
    5,580
    Likes Received:
    1,623
    You might Extract files from an *.ap archive but you don't actually Remove the files - they are still there after extraction.
     
  3. martschuffing

    martschuffing Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2020
    Messages:
    535
    Likes Received:
    457
    Yes Peter I know.
     
  4. Cyclone

    Cyclone Well-Known Member

    Joined:
    Feb 29, 2020
    Messages:
    1,323
    Likes Received:
    415
    Well, typically you change .zip to .ap - not sure what else you could do here. You could always try duplicating a random .ap file and setting AP files to open in 7zip directly, and maybe that would solve the problem by moving everything in the ZIP over to the new, and eventually empty, AP that you then use?
     
    • Like Like x 1
  5. martschuffing

    martschuffing Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2020
    Messages:
    535
    Likes Received:
    457
    Yeah, it's a no go, I've had this issue for years and there apparently is no solution to it, I suspect it is a system issue rather than a TS one?
    Just have to have all my files out of the ap. file structure!
     
  6. inversnecky

    inversnecky Well-Known Member

    Joined:
    Dec 26, 2020
    Messages:
    1,404
    Likes Received:
    476
    Right click and rename it: replace .zip with .ap
     
  7. volvolover1972

    volvolover1972 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2017
    Messages:
    577
    Likes Received:
    1,271
    I can confirm that the Tadami Line does work with fastload. Instant crash upon attempting to load.
     
  8. ceejay#9369

    ceejay#9369 New Member

    Joined:
    Dec 30, 2020
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    I have noticed that nonsense twice today.

    Aside from that... Here is some more feedback...
    The "Utilities" app, is in need of attention, its very slow, and crash prone. Maybe update the rest of those companion apps in the root simulator folder to 64 bit?

    I know it would be useful to add the ability to properly create .ap files for 3rd party Routes and assets, this could be added to the "Utilities" app itself?
    (I myself, and many others, know how to do it manually) having it in a place like the utilities app, would be really handy, for others, who don't understand the file system. (I have seen the mess some people make)

    And It would just save me all the trouble of writing such an app in Visual Studio.
     
    Last edited: Mar 27, 2021
    • Helpful Helpful x 1
  9. ceejay#9369

    ceejay#9369 New Member

    Joined:
    Dec 30, 2020
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Me sitting and writing that application for this is strongly on my mind. I already have a very good Idea, of what it needs to do. (Not just creating the *.ap files themselves, and thats all) Some more things need to be done too, Like getting rid of cruft (.tgt .cost and naked .xml files, but do some comparing of the corresponding .bin, before deleting the .xml etc) then doing the packing of the *.ap file(s) inside their proper folder structure, in their right places.
     
  10. Delticmatt

    Delticmatt New Member

    Joined:
    Jan 31, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Hmmm unless I'm done something wrong I'm not seeing fast times loading. Still same slow loading. I done what it says.

    -fastload
    Do I need to apply it or something?
     
  11. Delticmatt

    Delticmatt New Member

    Joined:
    Jan 31, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    This isn't working for me. I've done what's it's said - fastload. Still getting very long wait times. Am I doing something wrong?

     
  12. WhippleStripper

    WhippleStripper Active Member

    Joined:
    Jul 14, 2020
    Messages:
    78
    Likes Received:
    153
    My understanding are that there are two requirements. (1) TS is being run off an SSD and (2) you're not using unpacked .ap files. Is this the case for you?

    I have to say it works well for me and has been the most important update since 64 bit as it also seems to load scenery tiles faster in game.
     
  13. Delticmatt

    Delticmatt New Member

    Joined:
    Jan 31, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    All mine unpacked I believe.
     
  14. conniethunder

    conniethunder Well-Known Member

    Joined:
    Feb 13, 2020
    Messages:
    316
    Likes Received:
    252
    I fail to see how an .AP file would be faster than a 'folder' of files.

    An .AP file is simply an archive without any compression.

    The problem lies purely with your drive media speed and maybe memory (speed/amount) for temp. files. The rest is CPU and/or GPU
     
  15. Rob Jansen

    Rob Jansen Well-Known Member

    Joined:
    Dec 8, 2016
    Messages:
    413
    Likes Received:
    1,053
    Simple.
    The fast load option either:

    - Loads AP file into memory or
    - takes advantage of SSD speed while reading.

    As SSD can read large files more quickly then hundreds of smaller files, AP files are more efficient then unpacked.
     
    • Like Like x 1
  16. frankoi1337

    frankoi1337 New Member

    Joined:
    Apr 20, 2021
    Messages:
    0
    Likes Received:
    0
    The Wakayama-Sakurai line also crashes upon loading with -fastload.
    Probably something to do with the way Union Workshop packs its .ap files.
    Otherwise the new fastload option is pretty enjoyable !
     
  17. nwp1

    nwp1 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2019
    Messages:
    695
    Likes Received:
    352
    I purchased Tadami in the latest sale and although the route installed when clicking on a scenario or quick drive it crashed to the steam library. Also Hidaka did the same after installing Tadami, so Uninstalled Tadami and Hidaka worked again. Reinstalled Tadami and Hidaka wouldn’t work again, so did all the usual, verified files, cleared cache and updated all graphic drivers. After this I submitted a ticket to DTG and contacted Steam to confirm my problem that DTG were going to investigate and an hour later received a message from PayPal to inform me my payment had been refunded. Obviously a problem with the route!!!

    Since installing Tadami, the screen pictures you see while waiting for a route to load, have disappeared. I now just get a blank black screen with a scrolling bar at the bottom of the page. Weird!!!

    I will repurchase the route when the problem is sorted.
     
  18. volvolover1972

    volvolover1972 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2017
    Messages:
    577
    Likes Received:
    1,271
    Did you try without the -fastload enabled? Tadami and Hidaka work fine for me.
     
  19. nwp1

    nwp1 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2019
    Messages:
    695
    Likes Received:
    352
    No before I was able to try this Steam refunded me although I had not asked but informed them I was to be discussing this with DTG Hidaka works with - fastload enabled. I have now lost the picture images shown while waiting to load a route
    .
     

Share This Page