1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haupstrecke Munchen Layers

Discussion in 'Xbox Discussion' started by mjvz1999, Oct 15, 2020.

  1. mjvz1999

    mjvz1999 New Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    Messages:
    17
    Likes Received:
    6
    this is not a rant, just some questions and an opinion.

    I watched your stream last night and when you talked about capping the layers for consoles.
    I am an owner of tsw 2 on the xbox one x (which has 12 gb of GDDR5 Ram( with at all times 9 GB available to games) your recommended specs on steam for pc is set on 8GB of RAM. i'm sincerely hoping that it will be possible to turn on ALL layers on console. It would absolutely be a dealbreaker for me if you started limiting the layers on console because of the first iteration of current generation consoles.
     
    • Like Like x 1
    • Helpful Helpful x 1
  2. FD1003

    FD1003 Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2019
    Messages:
    1,132
    Likes Received:
    1,362
    As usual they will have XBOX One/PS4 support for some time in the future, as soon as the people start to but the S-X/PS5 it will become the new standard, I'd say mid-2021 start of 2022 (as usual whichever is weaker will determine the minimum spec)
     
  3. volvolover1972

    volvolover1972 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2017
    Messages:
    390
    Likes Received:
    664
    You also have to consider that a PC, unlike consoles, separate memory into RAM and VRAM. So the min. requirements are 8 GB of RAM but also a graphics card with 2 GB of VRAM (4 GB is recommended). Also the resolution of textures is a big determinant of memory usage. If you only have 8 GB of RAM on a PC then you're probably not playing at 4K, and if you are then you will expectedly get crashes. Playing this game at 4K on PC would probably require at least 16 GB of RAM along with an additional 8 GB of VRAM. Although usage can vary on the route/loco you're driving.
     
  4. Disintegration7

    Disintegration7 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2018
    Messages:
    373
    Likes Received:
    475
    So, what do "layers" mean? Fewer services? That would be disappointing, to say the least. I accept there will be graphical downgrades on console, but now it looks like there will be less actual game for a higher price (assuming there will once again be no preorder/discount).

    Also, slightly annoying that a lot of important info seemingly only gets discussed on the streams. Like there's no mention of any differences between PC/Console in the Dovetail Live article.

    I'm generally pretty supportive of DTG and I do very much enjoy TSW/2, but this one hurts a bit.
     
    • Like Like x 2
  5. ARuscoe

    ARuscoe Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2018
    Messages:
    3,917
    Likes Received:
    2,751
    Layers are the different services that have been programmed into a route, so you might have an S3 layer, an S4 layer, and ICE layer etc, but in real life there could be S1, S2, S3, S4, S5 ... Matt said the other day on the Munich stream that consoles (particularly older Xbox) would limit the number of layers possible because they crash, so they haven't implemented additional services on ANY platform as yet, but they're looking into a way of turning layers on and off on the machine itself so that people can "choose what kills their machine"
    Layers don't. DTGs insistence that everyone has the same experience (barring platform specific bugs) does
    Wrong way round. Because the Xbox is so weak, EVERYONE ELSE LOSES
    Because there isn't any... At least that's DTG's plan
     
    • Like Like x 1
    • Helpful Helpful x 1
  6. Disintegration7

    Disintegration7 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2018
    Messages:
    373
    Likes Received:
    475
    Ok that makes sense. Thanks for the info.
     
  7. maz_62

    maz_62 Member

    Joined:
    Aug 17, 2020
    Messages:
    91
    Likes Received:
    56
    The answer must be to enable switching off of an individual layer by the user if problems are experienced and to allow those of us with the more recent better specs to carry on as normal (hopefully!)
     
    • Like Like x 2
  8. TrainSim-Matt

    TrainSim-Matt Staff Member

    Joined:
    Nov 17, 2016
    Messages:
    456
    Likes Received:
    1,778
    Can I just clarify that PC Munich release gets ALL layers (you must own the required DLC etc etc) and is NOT held back by any limitations of other platforms.

    Consoles at launch will only have the base S3, S4 and ICE layers. Whether the additional layers come to console in the future will be a topic for the Road Map, it's too early to know for sure yet - but the team ARE working on a process of review and optimisation towards that goal.
     
    • Like Like x 1
  9. lDanny Holand

    lDanny Holand Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2018
    Messages:
    103
    Likes Received:
    58
    Just to add fuel to the fire they are available on PS4
     
  10. lDanny Holand

    lDanny Holand Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2018
    Messages:
    103
    Likes Received:
    58
    Are you not aware that ps4 has them then
     
  11. L89

    L89 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    705
    Likes Received:
    498
    Why can't they be added for Xbox One X? This is more powerful than a PS4 Pro and someone has just said the layers will be on there? I think no consoles will get all the layers.

    In the future I hope we aren't going to be in a situation where you only get half the features if you play the game on a last-gen console.
     
    Last edited: Oct 22, 2020
  12. ZeenozPlays

    ZeenozPlays Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2019
    Messages:
    1,737
    Likes Received:
    2,246
    It will eventually get to that point.
     
  13. L89

    L89 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    705
    Likes Received:
    498
    That will be Train Sim World 3 I reckon.
     
  14. matjamca

    matjamca Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2020
    Messages:
    2,216
    Likes Received:
    3,355
    Is this definite? A nice surprise if so.
     
    • Like Like x 1
  15. Bob12212

    Bob12212 Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2018
    Messages:
    334
    Likes Received:
    215
    There is a YouTube video floating around. You have to "unlock" them. Kind of like the extra services on GWE
     
    • Like Like x 1
  16. ZeenozPlays

    ZeenozPlays Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2019
    Messages:
    1,737
    Likes Received:
    2,246
    What do you mean by ‘unlock’? How do you do this?
     
  17. Bob12212

    Bob12212 Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2018
    Messages:
    334
    Likes Received:
    215
    I'm not on PS4 so haven't tried it. But search the video
     
  18. Mr.Drew

    Mr.Drew Member

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    32
    I have an Xbox One X and I hope we get all the complete traffic in the near future. I am a bit jealous of PC (and PS4 users as it seems to a certain extent) as they can enjoy all the traffic. It is great what DTG tried to put up here - all the traffic and different rolling stock packed in one route. This really feels like a "Train World" probably and thats exactly the reason why you buy additional rolling stock, as you want to enrich your route. But if that doesn't work, it feels a bit pointless. Hope DTG can improve this situation - it would be fantastic for the Xbox train fan communtiy I belive. And actually I thought that Xbox One X would be powerful enough, but I am not sure about the tech specs here.
     
  19. Bob12212

    Bob12212 Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2018
    Messages:
    334
    Likes Received:
    215
    I'm on one X too. But don't have this route yet. Have you tried the "trick" to activate layers to see if it works on xbox? There is a link to the video in the ps4 forum area.
     
  20. Bob12212

    Bob12212 Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2018
    Messages:
    334
    Likes Received:
    215
    Here we are, found the link to the video
     
    • Helpful Helpful x 1
  21. maz_62

    maz_62 Member

    Joined:
    Aug 17, 2020
    Messages:
    91
    Likes Received:
    56
    Finger crossed DTG don’t patch as it will be interesting to try in a couple of weeks when the next gen’s arrive.
    Works on XBOX although I’ve only got the BR185.5 to appear which gives me another 13 services even though I own all the others.

    upload_2020-10-22_11-4-19.jpeg
     
    • Like Like x 1
  22. Bob12212

    Bob12212 Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2018
    Messages:
    334
    Likes Received:
    215
    That's odd. I'm sure I read in the PS4 area that someone was missing that. MRCE. Looks like it's turned up on xbox.
     

Share This Page