1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Introducing Mastery For Train Sim World

Discussion in 'Dovetail Live Article Discussion' started by TrainSim-James, Oct 28, 2019.

  1. Anthony Pecoraro

    Anthony Pecoraro Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    1,567
    Likes Received:
    1,695
    Are you logged in to DTL in TSW?
     
    • Downvote Downvote x 1
  2. Matto140

    Matto140 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2017
    Messages:
    256
    Likes Received:
    298
    Mastery looks like nice feature but it don't work for me!
    No data tracked to DTGLive, and game don't remember my login, so I have to login manualy every time I reboot game.
    PC version, and I own only MSB from now supported routes.

    Hope this initial problems will be fixed soon...
     
  3. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    Im just going to forget it exists as a feature, maybe check back in a few weeks, see If anythings being counted.
    Might have found the fix...... see ps4 bugs section
     
    Last edited: Oct 31, 2019
  4. InspectorTiger

    InspectorTiger Active Member

    Joined:
    Jan 24, 2019
    Messages:
    135
    Likes Received:
    179
    I think it's clear from my posts that this is, indeed, my default position on most issues. If even I think this is a waste of time, that should tell you something.

    But not literally at the same time, unless they're typing on two keyboards at once like Rimmer taking the Holoship exam.
     
  5. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    Note for consoles. Got it working!
    On your dovetail live profile accessed via phone or pc laptop. Click on your profile name in the top right corner. Then select the console that you are using. It will then prompt you to sign into xbox live or psn. Complete that step and you should be fine.
     
  6. ARuscoe

    ARuscoe Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2018
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    1,022
    There's more than one team (and person per team) in DTG so yes, they can literally be working on many things at the same time
    It does seem that the "front end team" has been the most prolific in outputting new content though given we've had a front end overhaul in TSW2020 in September and now a minor update to this in the "Mastery" update

    Nothing much from the route making or bugfixing teams obviously
     
    • Upvote Upvote x 1
  7. Matto140

    Matto140 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2017
    Messages:
    256
    Likes Received:
    298
    Hi Rob39!

    I try this after first tutorial gameplay that hasn't been tracked. Done one more and three services since then (185.2/145.2/Dosto) but I'm still on zero.
     
  8. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    Youre connected on ps4 and your dtl account is the same with ps4 linked, for this you need to sign in with psn password on dtl site. You did this?
     
  9. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    Could do with a console and newcomer step by step in the live article section.
     
  10. John Murphy

    John Murphy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    389
    Likes Received:
    404
    Yeah, they're working on more unfinished and broken products to rush out to sale. Or they're working on other gimmicks like this in a vain attempt to pacify people who keep asking about an editor.
     
    • Downvote Downvote x 3
    • Upvote Upvote x 1
  11. ARuscoe

    ARuscoe Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2018
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    1,022
    You think the people who work on the front end are the same people who work on the editor???
    Personally I doubt that very very very much
     
    • Upvote Upvote x 3
  12. Dougal

    Dougal Member

    Joined:
    Aug 6, 2019
    Messages:
    44
    Likes Received:
    21
    Since the new up date Mastery on PS4 is anyone using the time table find in NTP that if you use the map with the controller or through the pause menu that the game locks?
     
    Last edited: Oct 31, 2019
  13. byeo

    byeo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2018
    Messages:
    287
    Likes Received:
    295
    Hi Dmitri, I’m on PS4. I’ve just started TSW again to see the Mastery screen at startup and they are still showing as zero completed as reported last night. My DTL account is linked to my PS4 too so I’m confused as to the issue. I don’t want to do more challenges until it’s sorted as it’ll be a waste of time.
     
  14. TrainSim-Dmitri

    TrainSim-Dmitri Staff Member

    Joined:
    Jan 4, 2019
    Messages:
    823
    Likes Received:
    2,523
    May I ask you to re-connect your account? If you don't know how, let me check that on our PS4... will respond come back to you shortly.
     
  15. TrainSim-Dmitri

    TrainSim-Dmitri Staff Member

    Joined:
    Jan 4, 2019
    Messages:
    823
    Likes Received:
    2,523
    Ok, on your PS4 please go to Settings (keep pressing R1 until you reach the gears icon). At the bottom of the menu, what do you see? Does it say 'Logout of Dovetail Live' or 'Reenable Dovetail Live'?

    If the former, then please log out of your account, restart the game and log in again to see if that works.

    If you see 're-enable', then press triangle and follow the instructions.

    Let me know if that helps!
     
  16. Doomotron

    Doomotron Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2018
    Messages:
    151
    Likes Received:
    118
    I've been playing GTA Online for 5 years and I'm Level 101, but I'm still absolutely rubbish at it. Levels don't mean anything. If it was like a rating that is constantly changing with how you drive (like the Sportsmanship and Driver ratings in Gran Turismo Sport) it would work. But it doesn't do that, so I need to make a new game just to get a background for a menu.
     
  17. byeo

    byeo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2018
    Messages:
    287
    Likes Received:
    295
    I was already logged in to DTL so logged out, restarted the game then logged back in but it’s still not showing. I’m going to try another HST service to hopefully activate the 120mph challenge as well as 1/10 services. I’ll keep you updated.
     
    Last edited: Oct 31, 2019
  18. TrainSim-Dmitri

    TrainSim-Dmitri Staff Member

    Joined:
    Jan 4, 2019
    Messages:
    823
    Likes Received:
    2,523
    Try restarting the game again after re-logging?
     
  19. byeo

    byeo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2018
    Messages:
    287
    Likes Received:
    295
    Sorry I should have explained better, I did restart the game.
     
  20. John Murphy

    John Murphy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    389
    Likes Received:
    404
    So do I. Personally, I don't think anybody's gonna get an editor at all with this game. At least, not one like in TS.
     
  21. byeo

    byeo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2018
    Messages:
    287
    Likes Received:
    295
    So, I’ve just done a HST service Reading to Paddington and neither the 120mph challenge or the first of 10 service challenge record. So there’s some issue going on which is causing my progress not to record via Mastery.
     
    • Upvote Upvote x 1
  22. stujoy

    stujoy Member

    Joined:
    Aug 29, 2019
    Messages:
    45
    Likes Received:
    81
    When I first got TSW2020 I did the tutorials first direct from each route's menu as starting off with tutorials is always a good idea. Then later when I went into Journey mode I found that in order to get a green tick on the tutorials there I had to do them again through Journey Mode (the same as any scenarios or timetabled services I'd already completed). Now I have to do some again to get the ticks in Mastery. I'm going to be all tutorialled out. These features may be all well and good but they aren't integrated very well.
     
    Last edited: Oct 31, 2019
    • Upvote Upvote x 9
  23. Sgtpanda

    Sgtpanda New Member

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    8
    Likes Received:
    2
    My game also isn't counting progress towards the Class 45 levels in Northern Transpennine
     
  24. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    Is it counting towards everything else?
    Your gamer tag might have gone up a level but the individual trains are another seperate score.
     
  25. Sgtpanda

    Sgtpanda New Member

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    8
    Likes Received:
    2
    I did a tutorial, that counted, the service completion counted as 1/10, but after completing the service my Class 45 specifically went from 5 to 6, it didn't register anything.
     
    • Upvote Upvote x 1
  26. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    I've just done a 125mph run from Paddington to Reading, logged out, logged in, done another 125mph run from Paddington to Reading, still nothing GWE showing. Weirdly, in the recent sessions, it's registered that I did an NEC freight route and two MSBs, but nothing since, and I've done RRO and GWE services since then!

    Screenshot 2019-10-31 at 20.17.11.png Screenshot 2019-10-31 at 20.17.37.png
     
  27. thearkerportian

    thearkerportian Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    1,560
    Seems like I'm having more troubles with Mastery: I just finished my first one on GWE - or so I thought. Took an HST from Paddington to reading, which should have ticked the challenge to reach 120 mph, as well as one out of the 10 services.

    However it did neither. Mastery remains recognizing nothing as fulfilled.

    Talking about PC btw.
     
    Last edited: Oct 31, 2019
  28. Mikey_9835

    Mikey_9835 Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    91
    Likes Received:
    129
    The 120mph challenge don't work for me neither, nor does the one for doing 10 services. This is annoying. I'm just gonna take a break from the game until this gets fixed. Really baffled how this got past QA.
     
    • Upvote Upvote x 1
  29. Jez

    Jez Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Messages:
    413
    Likes Received:
    358
    I'm actually a bit embarrassed for DTG on this one. It seems to be a failure looking through these messages. I can only hope some lessons will be learnt.
     
  30. Michael Newbury

    Michael Newbury Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    1,053
    Likes Received:
    747
    I have not had any issues with Mastery so far, I did the 120 challenge this morning and it took with no issues. Have completed a few others and everything counting towards what is done.
     
  31. Jez

    Jez Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Messages:
    413
    Likes Received:
    358
    Did a couple of 166 services on GWE earlier today and just switched on to see and mastery does appear to be registering the two services. On Xbox.
     
  32. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    It's an odd one, isn't it? I mean, there are normally glitches here and there on DLC releases, but this is quite a high proportion of the feature not working properly. It would be interesting to know where this has gone wrong - someone must have signed off on it for the announcement and release, so did something change? Is it a server capacity issue since it launched to the full userbase? Maybe the game team need to have a good sit down with the web team to chat this one through!

    I'm on PS4 and the 120mph and 10 services are still on zero (I've done 2x Class 43 services sitting at 125mph for most of the way). Just got the 1/1 for doing a tutorial again, though, so some of it's getting through!
     
    • Downvote Downvote x 1
  33. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    So I just did the M7 and Class 166 tutorials, and both have dropped in to my stats page, along with the relevant 1/1 completed mastery items. Then I did ANOTHER 125mph run in the Class 43 and again, nothing. It's like that particular train isn't being tracked at all on PS4. The sessions aren't showing in the Recent list, it's not added the 100+ miles I've done in it today, and it's not ticking any mastery boxes.

    My RRO service from last night is also not showing - I know there's not mastery applied to that route yet, but if NEC is on the chart without mastery, surely, they all should be? Weirdly, NEC is showing on the Most Popular Route chart, but hasn't triggered a bar on the Locos chart for the 38. Definitely some patchy communication going on between TSW and DTL!

    Screenshot 2019-10-31 at 23.16.13.png

    Edit: Just did two tiny services on WSR, one in each loco. The route and the Class 47 are showing on the graphs, but the Class 09 isn't. Even more weirdly, the Minehead_RunAroundX2 is showing in the recent activities, and the WSR slice of the Popular Route pie has grown with it, but the Class 09 that I used for it hasn't dropped into the menu, even though I did more distance than I had in the 47. Curiouser and curiouser!

    Screenshot 2019-10-31 at 23.39.02.png
     
    Last edited: Nov 1, 2019
  34. TinTin_57

    TinTin_57 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2018
    Messages:
    933
    Likes Received:
    782
    Yeah loco specific issue it seems. Same with me
     
    • Upvote Upvote x 2
  35. thearkerportian

    thearkerportian Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    1,560
    That poor pacer. Rest in peace. Or in pieces rather?

    Also, where you got that pacer from? :P
     
    • Upvote Upvote x 1
  36. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    :D 43! Would have struggled with 25mph in a 143!
     
  37. Rudolf

    Rudolf Well-Known Member

    Joined:
    Dec 9, 2016
    Messages:
    237
    Likes Received:
    252
    It is not a big feature, consider it as achievements with a small reward. At least the rewards are more interesting than the rewords for the challenge and you may feel you are in control to earn it by yourself. If you do not like it, just do not couple your DTG Live account to the game and it will not bother you.

    It think the criticism on the priority for DTG is not justified. The feature is mainly developed by the web development team (Matt said this in the dev stream), so it goes at the expense of the DTG website much more that at the expenses of the content and core dev teams. I see no reason not to believe this. For 90% it is based on game usage data that already is available.

    So, not a big deal but another thing you can do if choose to do so.

    Still, the real thing we need is the content editor. But, reading the discussion on the Dielsel loce for MSB and Matts replies, I think developing good content, especially rolling stock will require significantly more skills that for TSxxxx. Though I still see possibilities for routes and scenarios.
     
    • Upvote Upvote x 2
  38. Jez

    Jez Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Messages:
    413
    Likes Received:
    358
    This excuse is smoke and mirrors I'm afraid. It's still a labour resource that costs money. If there's a web development team that has time to do things that nobody wants and the core development team are struggling to keep up, then clearly there needs to be a restructuring of the workforce.

    From what I can gather, DTG have employed contractors (not cheap) to develop mastery. From my perspective, wouldn't it have been better to employ more assistance for the core development team to sort out the things that people do want? This is clearly a management decision by DTG to prioritise this function over other things like fixing bugs.
     
    • Upvote Upvote x 3
    • Downvote Downvote x 1
  39. thearkerportian

    thearkerportian Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    1,560
    Well the website guys would have other things to do as well. For example taking care of the forum so that down and "useful" votes aren't displayed at a full 1080px in the activity feed.

    Even more, for focusing on releasing new content instead of fixing older content, I can at least see why they are doing it. We all need money after all. But the web team.. not so sure.
     
  40. Jez

    Jez Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Messages:
    413
    Likes Received:
    358
    Indeed. And yet the focus has been on mastery. This is not a department level choice. It's come from a level or levels above that. A decision has been made to put additional labour resources into it.

    DTG aren't stupid. They are investing in something because they think it will eventually pay off with increased revenue. Perhaps it will evolve into something to be monetised in the future.
     
    Last edited: Nov 1, 2019
    • Upvote Upvote x 1
  41. TinTin_57

    TinTin_57 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2018
    Messages:
    933
    Likes Received:
    782
    The whole thing is not right. One development today is that the stats tab has now dragged through my level from the main TSW profile (323) but most used loco shows as 185.2. It lies to itself though because as you see here below, if it is basing that on the graph then 185.2 is my least used.

    In TSW itself my most used loco is actually the BR422 so hard to know really what is going on. Also 2 more 166 services run today that don't show up in Mastery for GWE.
    Screenshot 2019-11-01 at 13.16.08.png
     
    • Upvote Upvote x 2
  42. LastTrainToClarksville

    LastTrainToClarksville Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2017
    Messages:
    994
    Likes Received:
    753
    Today's headline: TOY BOX SET DEEPLY UPSET.
     
    • Downvote Downvote x 5
    • Upvote Upvote x 1
  43. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    OK, there's something really fundamentally wrong with whatever's going on on the DTL website and the tracking for this feature. Even putting aside the seemingly random ability to pass data from certain trains or routes (HST passing nothing, M7 passing tutorials, but not services, etc), the data showing on the website is inconsistent even with itself. Is there some sort of issue with the identifiers being used for the trains and/or routes?

    WTAF.jpg

    Also, my player level crept its way up to 4, then I did the Class 52 Introduction tutorial, and it's dropped back to 1 (in game level is 115). Please tell me someone's working on this!

    Final observation, how about upping the limit on the Most Popular Locos/Routes graphs. Top 20 most popular locos would be a far more pleasing graph to look at (or at least it will when this all works)!

    Edit: Just did a long route on NTP, which is now showing as a huge percentage of route usage, the mileage has increased, but... no sign of the Class 45! My Player Level has been brought in correctly though, so that's some progress.

    Screenshot 2019-11-02 at 20.40.24.png
     
    Last edited: Nov 2, 2019
    • Upvote Upvote x 1
  44. Rob39

    Rob39 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2018
    Messages:
    946
    Likes Received:
    661
    You must have been shocking at driving the 52 lol. Yes there is something majorly wrong with tracking on this feature. Id be interested to hear from the 1st or see if anybody manages to get to tier 2.
     
    • Upvote Upvote x 1
  45. docsnyder1911

    docsnyder1911 Active Member

    Joined:
    May 11, 2019
    Messages:
    124
    Likes Received:
    102
    I unlocked Tier 1 on GWE. On Tier 2 I unlocked the task with the 5 scenarios. Than ran some HST services but the 250 miles task doesn't count animore. The HST upleveling task and the GWE route up leveling task seems not counting anymore too.
    Thank you for your help in advance.
     
  46. Factor41

    Factor41 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Messages:
    314
    Likes Received:
    288
    Which platform are you running on? I've never had a single HST service count towards mastery on PS4.
     
    • Upvote Upvote x 1
  47. thearkerportian

    thearkerportian Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    1,560
    Me not either, on PC.
     
    • Useful Useful x 1
  48. TinTin_57

    TinTin_57 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2018
    Messages:
    933
    Likes Received:
    782
    I’m on PS4. Had HST record them no problem, 166 doesn’t
     
  49. thearkerportian

    thearkerportian Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2019
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    1,560
    So basically its something else for everybody that doesn't work... wouldn't wanna be the guy who has to find out what's wrong. :)
     
    • Upvote Upvote x 1
    • Useful Useful x 1
  50. docsnyder1911

    docsnyder1911 Active Member

    Joined:
    May 11, 2019
    Messages:
    124
    Likes Received:
    102
    PS4
     
    • Useful Useful x 1

Share This Page